De VAR gaat verdwijnen per 1 mei 2016. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen. In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers modelovereenkomsten gebruiken.
Lees alvast antwoorden op de belangrijkste vragen.
Geen VAR meer, wel modelovereenkomsten
In plaats van een VAR kunt u nu modelovereenkomsten gebruiken. Een modelovereenkomst biedt u en uw opdrachtgevers duidelijkheid en zekerheid. Als gewerkt wordt volgens de overeenkomst, is er geen sprake van loondienst en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. U bent dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). Bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid krijgt u dus geen uitkering.
Als u een modelovereenkomst gebruikt, zegt dat niets over hoe wij uw inkomsten zien. Of uw inkomsten winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking of resultaat uit overige werkzaamheden zijn, beoordelen wij bij uw aangifte inkomstenbelasting. Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten, dan zegt dat dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap.
Kijk voor de gepubliceerde overeenkomsten bij Algemene modelovereenkomsten.
Wat moet u doen?
Vanaf 1 mei moet u het volgende doen:
- Bedenk samen met uw opdrachtgever of u een modelovereenkomst nodig hebt. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp’er niet in loondienst werkt. Denk aan een schilder die steeds voor verschillende particulieren werkt. U hoeft in deze gevallen geen modelovereenkomst te gebruiken. Bij twijfel kunt u met uw opdrachtgever gebruikmaken van een modelovereenkomst, maar dit is niet verplicht.
- Zoek een modelovereenkomst die past bij de manier waarop u en uw opdrachtgever willen werken.
- Leg vast volgens welke modelovereenkomst u en uw opdrachtgever gaan werken. Stuur bijvoorbeeld de modelovereenkomst als bijlage mee in de mail waarin u afspraken maakt met uw opdrachtgever. Of verwijs naar het nummer van de modelovereenkomst.
- Werk volgens de afspraken in de gekozen modelovereenkomst. Zolang u en uw opdrachtgever dat doen, is er geen sprake van loondienst en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.
Keuzevrijheid
U bent niet verplicht een modelovereenkomst te gebruiken. Als u geen gebruik maakt van modelovereenkomsten, dan moet uw opdrachtgever zelf bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet betalen. Welke bepalingen daarbij een rol spelen, leest u bij Uw overeenkomst: wel of geen dienstbetrekking.
Als de manier van werken verandert
Als blijkt dat de manier van werken in de praktijk niet volgens een modelovereenkomst gaat én dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet uw opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen. U bent in dat geval wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
Implementatietermijn
U en uw opdrachtgevers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om zo nodig uw werkwijze aan te passen. Tot die datum geven wij voorlichting en helpen we bij de invoering van de nieuwe werkwijze. Voor u en uw opdrachtgevers geldt dit jaar wel een inspanningsverplichting: u moet beiden actief bezig zijn de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat u niet in loondienst werkt. Bijvoorbeeld door aantoonbaar met elkaar in gesprek te zijn over het gebruik van een modelovereenkomst en over eventuele aanpassingen in de werkwijze die daarvoor nodig zijn.
Meer informatie
Hebt u vragen over de aankomende wet- en regelgeving? Bekijk dan de veelgestelde vragen of stel uw vragen via Twitter: @BDzakelijk. Of bekijk de webinars: voor opdrachtgevers of voor zzp’ers.
Bron: Belastingdienst